Skip to main content

Pierwsze kroki

Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z języka angielskiego.

Użytkownicy i grupy

Przegląd

Proszę dowiedzieć się więcej o użytkownikach w PlanRadar, czym są grupy i co można z nimi zrobić.

Każda osoba współpracująca z Państwa kontem PlanRadar potrzebuje użytkownika. Użytkowników można tworzyć lub zapraszać. Więcej informacji znajdą Państwo w Logowanie do PlanRadar, Tworzenie i zapraszanie użytkowników oraz Zarządzanie użytkownikami na koncie.

Typy użytkowników

Istnieją trzy rodzaje użytkowników:

  • Użytkownicy wewnętrzni nie mają żadnych ograniczeń i dlatego wymagają licencji PlanRadar.
  • Podwykonawcy są za darmo, ale mogą zobaczyć tylko bilety, które są do nich przypisane i mają inne ograniczenia. Proszę przeczytać więcej na Typy użytkowników.
  • Watchers są za darmo, mogą przeglądać prawie wszystko, ale nie mogą edytować i mają inne ograniczenia.

Użytkownicy wewnętrzni mogą mieć określone uprawnienia dostosowane do Państwa potrzeb biznesowych. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie Uprawnienia.

Grupy

Grupy mogą być wykorzystywane do efektywnego zarządzania członkostwem w projekcie i przypisywania zgłoszeń do wielu użytkowników. Jest to szczególnie przydatne, jeśli współpracują Państwo z podwykonawcami i chcą umożliwić całemu zespołowi pracę nad zgłoszeniem.

Użytkownik może należeć do jednej lub więcej grup.

Przypisywanie biletów do grup

Zgłoszenia mogą być przypisane do jednego użytkownika lub grupy. Jeśli jednak bilet zostanie przypisany do grupy, wszyscy członkowie grupy będą mogli go zobaczyć, tak jakby był przypisany do każdego z nich indywidualnie.

Tworzenie grup i dodawanie ich do projektów

Grupy są tworzone na poziomie konta, a następnie przypisywane do projektów zgodnie z wymaganiami. Gdy grupa jest przypisana do projektu, każdy członek grupy, który nie jest jeszcze w projekcie, jest dodawany automatycznie.

Użytkownicy zarządzani przez grupę

Wszyscy użytkownicy dodani do projektu przez grupę są przez nią zarządzani. Użytkownicy nie są zarządzani przez tę grupę, jeśli są już zarządzani przez inną grupę w ramach tego samego projektu lub jeśli są już indywidualnymi członkami projektu.

Użytkownicy wewnętrzni, którzy są zarządzani przez grupę, również dziedziczą rolę grupy. Nadal można przypisać im inną rolę, ale wtedy nie będą już zarządzani przez tę grupę dla tego konkretnego projektu.

Edycja członków grupy

Podczas dodawania członków do grupy, użytkownicy ci zostaną automatycznie dodani do wszystkich projektów, których członkiem jest grupa. Usuwając członków grupy, można usunąć ich z odpowiednich projektów, jeśli są zarządzane przez tę grupę, lub usunąć ich tylko z grupy, zachowując ich jako indywidualnych członków projektu.

Zaktualizowano 29 października 2025