Skip to main content

Pierwsze kroki

Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z języka angielskiego.

Uprawnienia

Przegląd

Możesz w pełni dostosować uprawnienia dostępu użytkowników wewnętrznych.

  • Uprawnienia użytkownika określają funkcje, do których użytkownik ma dostęp na koncie PlanRadar.
  • Uprawnienia ról definiują, co mogą robić w każdej funkcji (tworzenie/wyświetlanie/edytowanie/usuwanie) dla każdego projektu.
  • Uprawnienia do pól określają, która rola może wyświetlać lub edytować każde pole formularza pojedynczego zgłoszenia na projekt.

Dostęp i uprawnienia

Uprawnienia użytkownika

Uprawnienia użytkownika ograniczają dostęp użytkownika do funkcji w menu głównym. Dlatego są one ustawiane podczas tworzenia/zapraszania nowego użytkownika lub podczas edycji użytkowników. Działają one niezależnie od ról i projektów.

Użytkownik (tylko podwykonawca) umożliwia tworzenie/zaproszenie/zarządzanie podwykonawcami (ale bez użytkowników wewnętrznych).
Projekty (tylko własne projekty) umożliwia tworzenie projektów i ich edycję (ale bez projektów utworzonych przez innych).

Uprawnienia ról

Role są używane do definiowania, co użytkownicy mogą robić dokładnie w ramach każdego pojedynczego projektu.

Najpierw należy utworzyć rolę, aby zdefiniować szczegółowe uprawnienia dla każdej funkcji, np. czy dana rola może przeglądać/edytować/tworzyć/usuwać bilety.

Podczas dodawania użytkownika do projektu należy wybrać jedną z wcześniej utworzonych ról.

Uprawnienia ról są dostępne dla następujących funkcji:

Harmonogram

  • Widok: , aby wyświetlić harmonogram projektu.
  • Zarządzaj: obejmuje wszystko: tworzenie, przeglądanie, edytowanie, usuwanie wszystkiego w ramach harmonogramu projektu.

Schedule Permissions.png

Bilety

  • Utwórz: Tworzenie biletów w projekcie

  • Wyświetl: Określa, które Zadania użytkownik może przeglądać.
    Opcje menu rozwijanego:

    • Wszystkie Zadania
    • Zadania przypisane do użytkownika lub grup, do których należy
      Obejmuje to Zadania utworzone przez użytkownika, ale NIE wszystkie Zadania utworzone przez innych członków grupy (grup), do której należy użytkownik.
    • Zadania utworzone przez użytkownika
      NIE obejmuje to Zadania przypisanych do użytkownika.
    • Zadania które są przypisane do użytkownika
      Obejmuje to Zadania utworzone przez użytkownika, ale NIE wszystkie Zadania utworzone przez innych członków grup, do których należy użytkownik.
    • Zadania utworzone lub przypisane do użytkownika lub grupy, do której należy
      Obejmuje to również Zadania utworzone przez członka ich grup.
  • Edytuj: Określa, które pola na stronie Zadania użytkownik może edytować.
    Opcje menu rozwijanego:

    • Wszystkie Zadania, które użytkownik może przeglądać
    • Tylko status, postęp, komentarze i przesyłanie obrazów/wideo
      Użytkownik nie może edytować innych pól Zadania. Tak samo jak w przypadku podwykonawców.
    • Tylko Zadania utworzone przez lub przypisane do użytkownika
      NIE obejmuje to Zadania utworzonych przez lub przypisanych do ich grup(y).
    • Wszystkie Zadania, ale tylko autor Zadania może ustawić status na zamknięty
      Użytkownik może edytować wszystkie inne pola Zadania i ustawić status na wszystko oprócz zamkniętego, jeśli Zadania jest przypisany do niego, ale nie utworzony przez niego.
  • Usuń: Usuń bilety.

Tickets Permissions.png

SiteView

  • Utwórz: Tworzenie i przesyłanie przebiegów w SiteView.
  • Widok: Wyświetlanie przebiegów i biletów dołączonych do obrazów 360° w SiteView. Dostępne opcje to "Wszystkie przebiegi" i "Przebiegi utworzone przez użytkownika".
  • Edit: Proszę edytować, zarządzać lub zmieniać nazwy przejazdów i dodawać bilety do obrazów 360° oraz zarządzać nimi w SiteView. Dostępne opcje to "Wszystkie przebiegi, które użytkownik może przeglądać" i "Przebiegi utworzone przez użytkownika".
  • Usuń: Usuwanie przebiegów w SiteView. Dostępne opcje to "Wszystkie przebiegi, które użytkownik może przeglądać" i "Przebiegi utworzone przez użytkownika".

Dokumenty biletów/Dokument według warstw

Ta sekcja dotyczy tylko użytkowników, którzy subskrybowali PlanRadar przed marcem 2023 r.

Szczegóły projektu

Użytkownikom wewnętrznym, którym nie przyznano uprawnienia "Projects", można zezwolić na wyświetlanie lub edytowanie szczegółów projektu przy użyciu uprawnień roli.

  • Widok: to uprawnienie umożliwia użytkownikowi przeglądanie szczegółów projektu, użytkowników, grup użytkowników, formularzy, list, a także planów i warstw.
  • Edytuj: edytować szczegóły projektu.

Project Details Permissions.png

Raporty z projektów

  • Utwórz: tworzenie raportów projektu.
  • Widok: Przeglądanie raportów projektu jest domyślnie włączone we wszystkich utworzonych rolach. Można jednak kontrolować, które raporty projektu użytkownik wewnętrzny może przeglądać, wybierając spośród opcji dostępnych w menu rozwijanym.
  • Edytuj: edytować tytuły raportów projektu. Należy ograniczyć to uprawnienie, wybierając jedną z opcji dostępnych w menu rozwijanym.
  • Usuń: usuwanie raportów. Użyj menu rozwijanego, aby określić, które raporty projektu użytkownik może usunąć.

Project Reports Permissions.png

Zarządzanie dokumentami

  • Administrator: Pełny dostęp do każdego pliku i folderu, z pominięciem indywidualnych ustawień dostępu do plików/folderów.
  • Kontrola dostępu: Umożliwia użytkownikowi włączenie kontroli dostępu dla pliku/folderu.
    Więcej informacji w Kontrola dostępu do pliku/folderu.
  • Utwórz: tworzenie dokumentów w projekcie
  • Widok: przeglądanie dokumentów w projekcie
  • Edytuj: edytować dokumenty w projekcie
  • Usuń: usuwanie dokumentów w projekcie

Document Management Permissions.png

Wnioski o zatwierdzenie

Dostęp do wniosków o zatwierdzenie można kontrolować za pomocą określonych uprawnień ról, aby określić, którzy użytkownicy wewnętrzni mogą wyświetlać, tworzyć, edytować lub usuwać wnioski o zatwierdzenie w swoich projektach w Dokumentach, dla planów i dla Zadania.

  • Utwórz: użytkownik może tworzyć wnioski o zatwierdzenie
  • Widok: użytkownik może przeglądać wszystkie lub tylko te wnioski o zatwierdzenie, w które jest zaangażowany
  • Edycja: użytkownik może edytować (tj. anulować lub dodawać kroki) wszystkie lub tylko utworzone przez siebie wnioski o zatwierdzenie
  • Usuń: użytkownik może usunąć wszystkie lub tylko wnioski o zatwierdzenie utworzone przez siebie

Approval Requests Permissions.png

Znaczniki planu

  • Zarządzaj znacznikami publicznymi: użytkownik może tworzyć i zarządzać znacznikami publicznymi (w tym znacznikami utworzonymi przez innych użytkowników)

Uprawnienia terenowe

Role są również używane w formularzach do definiowania pól, które użytkownicy mogą wyświetlać lub edytować.

Zaktualizowano 9 czerwca 2026