Skip to main content

Konfiguracja PlanRadar

Ten artykuł został automatycznie przetłumaczony z języka angielskiego.

Zarządzanie użytkownikami projektu

Przegląd

Zanim użytkownicy będą mogli rozpocząć pracę nad projektem, muszą najpierw zostać do niego dodani. W przypadku użytkowników wewnętrznych uprawnienia w projekcie można kontrolować w elastyczny sposób, przypisując konfigurowalne role. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie Tworzenie i zarządzanie rolami.

Dostęp i uprawnienia

Jak uzyskać dostęp do użytkowników projektu

  1. Proszę kliknąć Projekty
  2. Proszę wybrać projekt, którego użytkownikami chcą Państwo zarządzać
  3. Proszę kliknąć Użytkownicy
    Add User Button.png
  1. Proszę przejść do projektu i dotknąć Szczegóły projektu
    Access Details.png
  2. Proszę kliknąć Użytkownicy
    Access Users.png

Dodawanie użytkowników do projektu

Aby dodać użytkowników do projektu:

  1. Proszę kliknąć Dodaj użytkownika
    Add Users Button.png
  2. Proszę zaznaczyć pole wyboru użytkownika(ów), którego(ych) chcą Państwo dodać do projektu
  3. Proszę kliknąć Next
    Select User.png
  4. Jeśli użytkownik jest użytkownikiem wewnętrznym, proszę wybrać rolę użytkownika
    Select Role.png

    Po dodaniu użytkowników wewnętrznych do projektu należy przypisać rolę dla projektu. Podwykonawcy i obserwatorzy mają wbudowane uprawnienia i dlatego nie mogą mieć ról. Jeśli dodadzą Państwo jednocześnie użytkowników wewnętrznych i podwykonawców lub obserwatorów, wybrana rola zostanie zastosowana tylko do wybranych użytkowników wewnętrznych. Więcej informacji można znaleźć na stronie Tworzenie ról i zarządzanie nimi.
  5. Proszę kliknąć Tak, aby potwierdzić
    Confirm.png
  1. Proszę dotknąć znaku + w prawym górnym rogu
    Add User Sign.png
  2. Proszę dotknąć użytkownika, którego chcą Państwo dodać
    Select User to Add.png
  3. Jeśli użytkownik jest użytkownikiem wewnętrznym, proszę wybrać rolę użytkownika.
    Role Tab.png

    Po dodaniu użytkowników wewnętrznych do projektu należy przypisać rolę dla projektu. Podwykonawcy i obserwatorzy mają wbudowane uprawnienia i dlatego nie mogą mieć ról. Jeśli dodadzą Państwo jednocześnie użytkowników wewnętrznych i podwykonawców lub obserwatorów, wybrana rola zostanie zastosowana tylko do użytkowników wewnętrznych. Więcej informacji można znaleźć na stronie Tworzenie ról i zarządzanie nimi.
  4. Proszę wybrać rolę użytkownika w projekcie
    Select New User Role.png
  5. Proszę dotknąć Dodaj do projektu
    Add to Project.png

W aplikacji mobilnej można również zapraszać nowych użytkowników bezpośrednio do projektu.

Aby to zrobić:

  1. Proszę dotknąć znaku + w prawym górnym rogu
    Add User Sign.png
  2. Proszę dotknąć Zaproś nowego użytkownika do projektu
    Invite New User.png
  3. Proszę wybrać typ użytkownika
  4. Proszę podać dane użytkownika
    Fill in User Data.png
  5. Opcjonalnie: Proszę dodać osobistą wiadomość, która zostanie dodana do wiadomości e-mail z zaproszeniem
  6. Opcjonalnie: Proszę aktywować przełącznik Zapisz wiadomość zaproszenia, jeśli wiadomość ma być ponownie użyta w następnym zaproszeniu.
  7. Jeśli użytkownik jest użytkownikiem wewnętrznym, proszę wybrać rolę użytkownika
    Invitation Message.png

    Po dodaniu użytkowników wewnętrznych do projektu należy przypisać rolę dla projektu. Podwykonawcy i obserwatorzy mają wbudowane uprawnienia i dlatego nie mogą mieć ról. Jeśli dodadzą Państwo jednocześnie użytkowników wewnętrznych i podwykonawców lub obserwatorów, wybrana rola zostanie zastosowana tylko do użytkowników wewnętrznych. Więcej informacji można znaleźć na stronie Tworzenie ról i zarządzanie nimi.
  8. Proszę wybrać rolę użytkownika w projekcie
    Select Role for.png
  9. Proszę dotknąć Dodaj do projektu
    Add to Project Button.png

Zmiana roli użytkownika

Aby zmienić rolę użytkownika w bieżącym projekcie:

  1. Proszę otworzyć menu rozwijane obok użytkownika
  2. Proszę wybrać nową rolę, którą chcą Państwo przypisać do użytkownika
    Change Role.png
  1. Proszę wybrać użytkownika, którego rolę chcą Państwo zmienić
    Select User.png
  2. Proszę wybrać rolę
    Access Role.png
  3. Proszę wybrać nową rolę
    Select Role.png

Udostępnianie projektu użytkownikowi na urządzeniach mobilnych

Udostępnienie projektu użytkownikowi w aplikacjach mobilnych:

  1. Proszę zaznaczyć pole wyboru mobile obok nazwy użytkownika, aby udostępnić projekt. Proszę usunąć zaznaczenie, aby cofnąć dostęp mobilny dla użytkownika.
    Add Mobile.png

Usuwanie użytkowników z projektów

Aby usunąć użytkownika z projektu:

  1. Proszę kliknąć ikonę kosza****
    Trash Icon.png
  2. Proszę kliknąć Remove, aby potwierdzić
    Remove.png
  1. Proszę dotknąć użytkownika, którego chcą Państwo usunąć z projektu
    Select User.png
  2. Proszę dotknąć Usuń z projektu
    Remove User.png
  3. Proszę dotknąć Yes, aby potwierdzić usunięcie użytkownika z projektu
    Confirm User Removal.png

Użytkownicy zarządzani przez grupę

Wszyscy użytkownicy dodani do projektu przez grupę są przez nią zarządzani. Użytkownicy nie są zarządzani przez tę grupę, jeśli są już zarządzani przez inną grupę w ramach tego samego projektu lub jeśli są już indywidualnymi członkami projektu.

Użytkownicy wewnętrzni, którzy są zarządzani przez grupę, również dziedziczą rolę grupy. Nadal można przypisać im inną rolę, ale wtedy nie będą już zarządzani przez tę grupę dla tego konkretnego projektu.

Kolumna Zarządzane przez grupę pokazuje, przez którą grupę użytkownicy są zarządzani lub czy nie są zarządzani przez grupę.

Zaktualizowano 11 maja 2026